BIOGRAFIJA

BOGOLJUB J. KARIĆ

Bogoljub Karić  je život posvetio porodici,  prijateljima, narodu, biznisu, učenju, pomaganju. I nikad nije zastao. Bogato životno iskustvo se ne moze sažeti na nekoliko strana jer  decenije dosadašnjeg rada još nisu zaokružene. Nove ideje, poslovi i planovi su njegovi svakodnevni izazovi i zato kada pišemo o čoveku koji iza sebe ima  toliko uspeha, možemo samo  da podsetimo na delić  istorije stvaranja imena Bogoljuba Karića.

Rodjen 1954. godine u Peći, kao najmlađi sin Danice i Janićija Karić.

Preci koji su  jos davne 1763. godine pokretanjem sopstvene pekare utrli tradiciju preduzetništva , napravili  su prvi korak ka stvaranju velike imperije, a Bogoljubu i njegovoj braći i sestri dali putokaz kojim će slediti njihovu ideju.

Osnovnu i srednju skolu završio je u Peći, diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini, a kruna znanja je titula magistra koju je stekao 1991. godine na Ekonomskom fakultetu u Nišu  na temu „Organizacija i razvoj male privrede“. Nakon tri godine postaje član Ukrajinske akademije nauka.

U istoriju srpske ekonomije ulazi kao pionir privatnog  preduzetništva koji se usudio da još 1972. godine , za vreme apsolutne vladavine socijalizma i samoupravljanja, učini nešto što se  do tada smatralo nezamislivim. Ta smela vizija u jednoj maloj Peći bila je vise od ambicije Sretena, Dragomira, Zorana, Bogoljuba i sestre Olivere. Mladi ljudi stasali u jednoj tradicionalnoj, čestitoj, pobožnoj i pre svega složnoj porodici, odlučili su da u svom gradu budu svetionik ekonomskog progresa koji se tek naslućivao. Nisu imali mnogo ali njihova složnost, želja da rade, uspeju i da se dokažu, bili su njihov najveci kapital. Novac koji su zaradili nastupima njihoovg orkestra „Plave zvezde“ bio je jedini ulog  u servis precizne mehanike „Tehničar“ u Peći.  Već 1979. počinje sa radom metalopreradjivačko preduzeće „Kosovouniverzum“, a u pogonima  bila je cela porodica kao i svi njihovi rodjaci i prijatelji. Rezultate njihovog rada i privredjivanja ubrzo je osetio i ceo grad. Početak je bio skroman, ali entuzijazam koji je porodica imala otvorio je nove perspektive, pa  je saradnja sa medjunarodnom  finansijskom korporacijom  „IFC“ iz Vašingtona, omogućila dobijanje kredita, što je značilo veliku finansijsku pomoć i proširenje proizvodnih kapaciteta.

Zahvaljujući tim skromnim  počecima koji su ubrzo rezultirali fantastičnim uspehom  prvi put u istoriji Jugoslavije privatna svojina dobila je pravo postojanja u odnosu na društvenu, a firma  „BRAĆA KARIĆ“  postala je   začetnik  modernog poslovanja i organizovanju  privatnog industrijskog koncepta. Iako su imali viziju  modernog poslovanja koje se tek naziralo , Karići su sačuvali sve tradicionalne vrednosti  čestite srpske porodice. Vera i poštovanje crkve  bili i su i  ostali okosnica vaspitanja njihove dece. Ma gde da su živeli i školovali se, potomci Janićija i Danice nisu zaboravili nasleđe svog ognjišta. Sloga i vera su svetinje koje su im pomogle da prebrode mnoge nevolje i pobede nedaće.

U decenijma koje su useledile nastala je uspešna  proizvodno-finansijsko-obrazovna imperija pod zaštitnim znakom „BRAĆA KARIĆ“

Idejni tvorac i pokretač svega što se stvaralo u Kompaniji Karić, a potom u BK GRUPI je Bogoljub Karić, koji se svojim radom izborio da stane rame uz rame sa vodećim svetskim liderima  u biznisu. Tokom 30 godina  rada u privatnom sektoru kao i javnim i humanitarnim angažmanom, Bogoljub Karić izrastao je u svojevrsnu instituciju, ne samo u Srbiji, već I izvan nje.

Čovek vizionar i tvorac, pionir i prvenac modernog poimanja biznisa,  stvaranja i uvođenja  novih sistema komunikacija na prostoru nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, nagradjen je mnogim državnim priznanjima bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, kao što su: „Sedmi juli“ (1990), orden „Svetog Save“, prvog stepena, a prestižni časopis „Who is who in the World“ ga je 1997 godine proglasio čovekom godine.U  Londonu je 2003 godine organizacija Global Reyting  gospodinu Bogoljubu Kariću,  u konkurenciji od 180 poznatih svetskih biznismena, uručena je međunarodna nagrada za  doprinos u razvoju privatnog preduzetništva u bivšoj Jugoslaviji. Već iduće godine je  poznati svetski poslovni časopis, londonski „European CEO“  proglasio  gospodina Bogoljuba Karića za najuspešnijeg poslovnog čoveka za prethodnu godinu, a priznanje mu je uručeno u oktobru 2005 godine. Na predlog gospodina Diasaku Ikeda, osnivača Univerziteta SOKA i jednog od najpoznatijih mislilaca savremenog sveta, u novembru 2005. godine gospodinu Bogoljubu Kariću uručeno je zvanje počasnog doktora Univerziteta SOKA u Tokiju, za njegov doprinos u jačanju mira, stabilnosti i razvoja Srbije, Evrope i celog sveta.

U Banjaluci 2016 i 2017. godine Bogoljub i Dragomir Karić proglašeni su najuspešnjim menadžerima ,a njihove kompanije najuspešnijima u regionu.

Bogoljub Karić je i dobitnik prestižnog priznanja Ruske federacije „ Lider nove Rusije „ koje mu je dodeljeno 2016. godine u Kremlju.

Briga o svojoj porodici, zajedničkom biznisu i vizija jedne drugačije ekonomije, nisu omeli Bogoljuba Karića da u svom političkom angažmanu pomogne i svojoj otadžbini.

Njegov ekonomski program,ugradjen je u temelje njegovog političkog angažmana  na predsedničkim izborima  2004. I bez pomoći  stranačke infrastrukture, osvojio je treće mesto. Narod je prepoznao njegovi viziju bolje Srbije, a njegova salata,kao prepoznatljivi znak kampanje, ostala je sinonim za Srbiju koja može i mora da proizvodi hranu za celu Evropu.

Delo Bogoljuba Karića nesumnjivo daje upečatljiv trag u istoriji srpske političke scene. On je biznismen, koji ima rezultate i jasan plan , a ne klasičnu jalovu politčku priču i  demagogiju.U Srbiji su se stranke stvarale i odumirale, a  sa njima i njihovi lideri. Međutim , Pokret „SNAGA SRBIJE-BK“ opstao je i bez lidera,jer su ga politički neistomišljenici proterali. Dok su oni rasparčavali Srbiju,  Bogoljub Karić je  stvarao imperiju na tudjem tlu, zidao komplekse od nekoliko miliona kvadratnih metara i dobio najveća svetska priznanja  na smotri svetskih graditelja u  Kanu i Beču.

Zbog svega ovog biografija Bogoljuba Karića je sigurno jedna od najupečatljivijih, najbogatijih i najuzbudljivijih medju privrednicima i liderima novijeg doba. Njegov život je jedna drugačija vizija preduzetništva, razvoja porodičnog biznisa, političkog menjanja Srbije na prelazu izmedju dva veka. Njegov moto je: „Srbiji nisu potrebni gospodari, već sluge naroda!“ .On ima smelosti da kaže da ova država mora da raskrinka „demokratske privatizacije“ u kojima su „političari“ rasprodali, zatvorili ili prisvojili sve što je vredelo i na čemu je stvaran veliki deo društvenih prihoda tog vremena.

Želju da probudi Srbiju platio je najstaršnijom cenom : Morao je pobegne iz svoje otadžbine.Borba je trajala jedanaest godina. Tadašnji vlastodršci nisu imali ni  trunke dokaza o bilo kakvoj krivici, a oteli su mu od „Astra banke“, „Astra simita“, „Evropa osigiranje“,“BKTV“ do „Mobtela“. Izraženo u novcu,to je vredelo oko 3,5 milijardi evra.

Ne postoji vise nijedna istraga koja se vodi protiv  Bogoljuba Karića. Krivica nije abolirana, jer nije ni postojala.Tužilaštvo je odustalo od svega što je ondašnja vlast pokušala da iskonstruiše u  montiranom  procesu ,a satanizija  porodice u medijima I institucijama zaustavljena je.

U evropskom pravosuđu nije zabeleženo da je presuđeno čovku bez krivice, niti da je imovina plenjena bez presude. Nekadašnje vlasti u Srbiji su učinile I vise od toga.  Učinile su sve da iz Srbije ode čovek koji  uspeo  da devedesetih godina, u vreme najtežih sankcija, u Srbiji izgradi mobilnu telefoniju. Završio je posao koji u to vreme,nisu smele da prihvate ni veoma uspešne američke firme .U Srbijuje  na kraju 20.  veka  uveo  tehnologiju 21. veka.

Posle jedanaest godina izgnanstva Bogoljub Karić se vratio u Srbiju kao pobednik. Vratio se tamo odakle  je počeo , sa onima  kojima je počeo. Biografija Bogoljuba Karića je više od nabrajanja podataka, priznanja  i uspeha. To  je priča o čoveku kome su  porodica I domovina svetinje. Sve što je  uradio, sve što  danas čini I želi da ostvari  posvećeno je porodici I otadžbini. Njegovoj supruzi Milanki , deci  Nebojši, Nedi, Jeleni , Danici, unucima, braći i sestri  bez kojih ništa od ovog ne bi postojalo, njihovoim potomcima. Bogoljub Karić , najmlađe dete Janićija i Danice postalo je motor razvoja cele jedne privrede. Vredan momak iz Peći je sa braćom i sestrom uspeo tamo gde su mnoge svetske kompanije zastale i dokazao da je u složnoj porodici i sa verom u Boga sve moguće i dostižno.

Kratka biografija

Važni datumi

OSNIVANJE PEKARE

Pekara Karić

METALOPRERADA

"Tehničar", "Kosovouniverzum", UOUR"Brača Karić", "Inox","Metalac", "Inženjering"

TURIZAM I USLUGE

PP Karić turizam, PP Marketing Line, PP Rent Express, PP Sveti Nikola, PP Simit turist, PP Family turist

TRGOVINA, PROIZVODNJA I USLUGE

PP Karić trgovina, Dta-tel, PP YU komerc, KJ trgovina Beograd, Antikvirnica BK, BK Group D.o.o

FINANSIJSKE ORGANIZACIJE

MP Fines, PP Europafin, Karić banka AD Astra banka, RAS banka AD

ORGANIZACIJE I UDRUŽENJA

Udruženje industrijalaca i preduzetnika, Pokret snaga srbije-BK

ORKESTAR

"PLAVE ZVEZDE"

GRAĐEVINARSTVO

Karić gradnja, Kompanija BK, BK Aeroinžinjerig, BK Veletehna, BK Tesla D.o.o, PP Izgradnja

OBRAZOVANJE

DP Zavod za Ekonomske Ekpertize, Akademija "Danica i Janićije Karić", ST Joseph's Hall BK, Alfa BK Univerzitet

IZDAVAŠTVO I FONDACIJE

Profil, Dama, Jefimija, Karić Fondacija, Fondacija Umetnosti, Sloboda, Snaga

TELEVIZIJA I TELEKOMUNIKACIJE

BELL PAGGETE, BK Telekom, RTV S, Mobitel