Bogoljub Karić poručuje: ”Pravite decu i pare” (kolumna)

Treba li više ikome u Srbiji ukazivati da je porodica najvažnija ćelija društva, da je ona nacionalna tvrđava?

Autorski tekst uspešnog privrednika i domaćina Bogoljuba Karića u listu “Politika” pod nazivom “Porodica je srpska tvrđava” pokazuje da ima osnova za brigu kada je u pitanju očuvanje porodice i svih onih vrednosti koje se nose iz kuće.

Bogoljub Karić ističe da je očuvanje tradicionalne srpske porodice najvažniji nacionalni zadatak. Sa realizacijom tog plana trebalo je započeti odmah posle Drugog svetskog rata. Međutim, rasrbljavanjem sela i nasilnom industrijalizacijom države stvarani su bezemljaši i “radnička klasa”, što je omogućilo tadašnjim vlastima da suvereno vladaju “nacionalnim bićem”. Pored toga, sistematski je razarana i Srpska pravoslavna crkva, zarad vaspostavljanja marksističkog ateizma iz kojeg se kasnije izrodila hibridna ideologija globalizma, koji je “dokusurio” porodice i učinio ih zavisnim od “globalne politike” koja uništava svaku pomisao na nacionalne vrednosti.

Stasavanje porodičnog biznisa porodice Karić danas je možda poslednji izdanak srpske tradicije 19. i 20. veka, po uzoru na nekadašnje domaćine, neimare, dobrotvore i mecene. To su bili ljudi koji su zahvaljujući preduzetničkom duhu odnegovanom u porodici stvarali preduzeća i fabrike, gradili srpsko društvo i državu. Ostaje otvoreno pitanje zašto demokratizacijom društva vlast nije vodila računa o jačanju porodičnih kompanija koje su i te kako mogle da budu snažna podrška nacionalnoj ekonomiji?

BEOGRAĐANI GA NISU ZABORAVILI, BAŠ KAO NI PRIJATELJI NA JUGU SRBIJE!

Od “petooktobarskih” promena, pa na ovamo, stvaralo se javno mnenje da iza porodičnih komapnija stoji velika prevara, pljačka i korupcija. Taj prljavi marketing vodi poreklo od političkih oligarhija koje su želele da srpske domaćine drže “u šaci”, a sa druge strane, stranim kompanijama su omogućile da iznose kapital iz Srbije, da ne plaćaju porez i da nesposobni kadrovi, bez domaćinskog odnosa vode privredu.

Bogoljub Karić je bio i ostao nacionalni tribun koji ukazuje na opasnost od uništavanja porodičnog biznisa. Potrebno je da država pomogne preduzetnicima da u okviru svojih porodica šire biznis, da se otvaraju fabrike, da mladi ostaju na selu i svi zajedno, u okviru porodice, koriste blagodeti savremenog poslovanja.

“Tako će deca naslediti firme, učeći uz roditelje kako se vode poslovi. I više neće počinjati život od nule”, kaže Bogoljub Karić. Upravo to treba da bude azbuka srpske ekonomije. Bogoljub Karić upućuje sasvim jednostavnu, ali snažnu poruku: “Moramo ohrabriti mladiće i devojke da počnu da prave decu i pare”.