POLITIČKA PATOLOGIJA: Bogoljub Karić žrtva montirane hajke (BKTVNews kolumna)

Srbija nije izgradila demokratski princip da u politici učestvuju i kandiduju se i poslovno uspešni, odnosno imućni ljudi.

Poznato je da jedan od postulata zapadne demokratije glasi da je politika posao i veština i onih koji umeju da organizuju kompanije, stvore profit i plaćaju poreze svojoj državi.

Od začetaka demokratije u Srbiji, 1990. godine, politička praksa je da se poslovno uspešni ljudi koriste kao ”mecene”, ali ne i kao akteri politike. U borbi za političku vlast u Srbiji učestvuju ambiciozni političari bez većih radnih iskustava i rezultata, pa samim tim preko vlastodržačke pozicije žele da se obogate ”preko noći”.

Zato je u Srbiji bavljenje politikom postalo hit zanimanje. Cenu bavljenja politikom ”debelo” je platio pionir mobilne telefonije i interneta u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, lider Pokreta SNAGA SRBIJE-BK i biznismen Bogoljub Karić.

Višestranački sistem se ne gradi na neosocijalističkim modelima, iako u Srbiji i vlast funkcioniše u značajnoj meri po tom modelu, a ekonomija po neoliberalnom kapitalizmu, uz državni intervencionizam. Bogoljub Karić je platio cenu svog visokog rejtinga sa osvojenim trećim mestom na predsedničkim izborima 2004. godine i pojavljivanju na političkoj sceni sa svojim PSS-om, koji je imao svoje poslanike i odbornike.

Bogoljub Karić je kažnjen gubitkom ne samo svoje kompanije ”Mobtel” i drugih uspešnih firmi, već je pokrenuta političko-pravna hajka koja je rezultirala njegovim napuštanjem Srbije zbog pretnje hapšenjem, pa čak i planiranom likvidacijom.

BOGOLJUB KARIĆ: Vraćam se u Srbiju i nemam političkih ambicija! (VIDEO)

Srbija je u procesu evrointegracija. Među ključnim primedbama EU je i odnos države prema 23 privatizacije i nepravilnostima, kao i u slučaju ”Mobtel”. Put Srbije zavisi od postizanja pravde i prava na pravedno suđenje i odbranu. Država je ”nacionalizovala” (čitaj: otela, prim.aut.) privatnu kompaniju ”Mobtel” i prodala je norveškom ”Telenoru”.

Bogoljub Karić je u sporu sa državom posle punih deset godina dobio spor. Tako je protiv Bogoljuba Karića obustavljen postupak u Višem sudu u Beogradu, ali i dalje je na snazi istraga koju vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal i po kojoj je raspisana poternica protiv njega.

Sada je na potezu tužilaštvo. Više tužilaštvo u Beogradu dobilo je rešenje Višeg suda u Beogradu da je obustavio postupak zbog apsolutne zastarelosti dela za koje su Karić i članovi njegove porodice i saradnici bili gonjeni. Vreme zastarevanja postuka u tužilaštvu protiv Bogoljuba Karića je početkom 2017. godne. Nedavno je dr Goran Ilić predsednik UO tužilaca i zamenika i zamenik Republičkog javnog tužioca rekao da ”u Srbiji Vlada onaj ko kontroliše vrh tužilaštva”.

Dakle, sve je jasno. Bogoljub Karić je ”kolateralna” žrtva političkih interesa i moći onih koji su vladali Srbijom. Sud i tužilaštvo za proteklih deset godina nisu uspeli da pronađu dokaze koji bi bili dovoljni da Bogoljub Karić krivično odgovara, ali mu zato sve vreme montiranim postupkom nisu dali prostor da se vrati u Srbiju i (od)brani svoju nevinost i čast. Umesto toga vođena je neviđena javna hajka na Bogoljuba Karića i njegovu porodicu, a sve sa ciljem da ”plati cenu” svog uspešnog bavljenja politikom.

Za to vreme, Bogoljub Karić je svoju preduzetničku sposobnost pokazao svojim uspešnim poslovanjem u Ruskoj Federaciji i državama bivšeg SSSR-a. Pravda je ipak moguća uz visoku cenu.