NJujork Tajms: Bogoljub Karić je srpski Donald Tramp!

Bogoljub Karić je srpski Donald Tramp!

To konstatuje najuticajniji američki list “Njujork Tajms” koji je lidera Pokreta Snaga Srbije svrstao među šest evropskih političara koji su najviše nalik američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Kriterijumi uglednog njujorškog dnevnika bili su pozadina njihovog poslovanja, kontroverzni karakter i lukavo korišćenje društvenih mreža.

Bogoljub Karić na Trampa podseća zbog porodičnog poslovnog carstva koje obuhvata telekomunikacije, građevinarstvo, finansije, medije i međunarodnu trgovinu, kao i univerzitet, ocenjujuje se u tekstu “Njujork tajmsa”, uz konstataciju da Karić negira da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima.

Američki list ističe da Pokret Snaga Srbije ima 60.000 novih članova, otkako se Karić vratio iz egzila.

“Karić je sa tri brata i sestrom, izgradio poslovno carstvo koje obuhvata telekomunikacije, izgradnju, finansije, medije i međunarodnu trgovinu. Osnovao je i privatni BK univerzitet, a izlet u političke vode, prema njegovoj tvrdnji, grubo je kažnjen kada je morao da napusti zemlju 2006. godine, jer je bio pod politički motivisanom istragom. Tadašnja vlada na čelu sa Vojislavom Koštunicom poslala je kordon policije da upadne u sve prostorije firme koje su radile u okviru BK Kompanije (BK televizija, Mobtel, banka…), da bi kaznila Bogoljuba Karića zato što je na predsedničkim izborima 2002. godine osvojio više od 20 odsto glasova. Gospodin Karić se vratio u Srbiju 30. decembra ove godine, nakon što su sve optužbe povučene”, podseća se u tekstu.

Pored Karića, među evropskim dvojnicima Donalda Trampa koji su u jednom času bili nepoželjni, ali sada su u prilici da ponovo učestvuju u političkom životu svojih zemalja, nalaze se i češki medijski mogul Andrej Babiš (62), potom slovački biznismen Boris Kolar (51) lider stranke “Mi smo porodica”, zatim litvanski tajkun Evars Lembergs (63), kao i poljski trgovac polovnim automombilima i bloger Zbignev Stonoga (42).

Među “evropskim Trampovima” nalazi se i Hrvat Ivan Pernar (31), mladi aktivista i osnivač stranke “Živi zid”.

Bogoljub Karić u izjavi za BKTVNews kaže da nije iznenađen što ga je najugledniji svetski list uporedio sa Donaldom Trampom.

“To su prvo prepoznali građani Srbije kada sam svojom narodskom kampanjom podigao ustanak protiv tadašnjeg korumpiranog i reketaškog političkog establišmenta koji je uništio srpsku ekonomiju. Za manje od mesec dana, svojom zelenom salatom, lancima i katancima, rasturio sam tadašnji politički kartel i zato sam proteran iz Srbije”, naglašava Bogoljub Karić.

On, međutim, ističe da ga od Donalda Trampa i njegovih evropskih klonova razlikuje to što nikada nije bio nacionalista, već čovek koji je gradio mostove prijateljstva među narodima i religijama.

“To sam i poručio Trampu, kritikujući njegov represivan odnos prema muslimanima. I pomenuti evropski političari u svojim programima nude ksenofobiju, antisemitizam i zatvaranje u nacionalne države. Ja, sa druge strane, nudim zajedništvo, međunacionalnu toleranciju i osuđujem svaki vid mržnje. Moje oružje je ekonomija, a ne tenkovi”, naglašava Karić, dodajući da je njegova sličnost sa Trampom u tome što su, kao uspešni, harizmatični biznismeni, shvatili da se ukorenjeni politički establišment prerastao u hidru koja isisava krv običnim građanima.

 

“Tramp nije imao drugu mogućnost, nego da svojom kandidaturom i briljantnom pobedom spasi Amerikance od još jednog finansijskog sloma. Ja sam prepoznao u Aleksandru Vučiću harizmatičnog državnika koji je posle više decenija katastrofalnog ekonomskog i međunarodnog položaja, Srbiji vratio najveći ugled u ovom delu Evrope i otvorio joj vrata Rusije, Amerike, Evrope, Kine i Indije. Obojica delimo iste vrednosti. To su mir, jaka ekomomija, politička stabilnost u regionu i izbalansirana spoljnja politika u kojoj je Srbija postala most, a ne provalija između Istoka i Zapada”, zaključuje Bogoljub Karić u izjavi za BKTVNews.

Bogoljub Karić podseća da je Donaldu Trampu u finišu kampanje poslao svoj film iz izborne kampanje 2004. godine.

“Tako su moja zelena salata, lanci i katanci, kao metafora mafijaških političkih elita koji su nastavili da vladaju do 2012. godine, našli put i do Bele kuće. Dakle, ja sam bio Tramp pre Trampa. Ili, bolje reći, Donald Tramp je američki Bogoljub Karić”, ističe predsednik Pokreta snaga Srbije loji je postao pravi hit na društvenim mrežama. Ako je nekada otkrio “Bogoljubovu salatu”, sada je postao fenomen na Internetu.

Njegov profil na Fejsbuku ima više pratilaca od mnogih sportista, političara i biznismena.